Zientzia Kaiera — Kultura Zientifikoko Katedra

Kultura Zientifikoko Katedra

Zientzia Kaiera
  • Hasiera
  • Kultura Zientifikoko Katedra
  • Zientzia Kaiera
  • Harpidetu buletinera
  • Harremanetan Jarri

Musikaren zientzia (I): Soinua

2019/03/19

Dibulgazioa, Kolaborazioak

akustika fisika musika

Josu Lopez-Gazpio Musika egiteko soinuak behar dira, baina, zer da soinua? Eguneroko hizkuntzan galdera horren erantzuna nahiko argi dugun arren, agian, besterik gabe, ez gara pentsatzen jarri. Entzun ezin daitezkeen soinuak ba al daude? Nola bihurtzen da soinua musika? Zer […]

Biba zientzia: 50 urte zientzia biziz

2019/03/18

Ekitaldiak

UPV/EHUko Zientzia eta Teknologia Fakultatearen 50. urteurrena ospatzeko hainbat ekitaldi egingo dira Bilboko Bizkaia Aretoan. Ezki hostotxiki (Tila cordeta Mill.) baten landaketarekin hasi ziren, 2019ko urtarrilaren 28an, UPV/EHUko Zientzia eta Teknologia Fakultatearen 50. urteurrena ospatzeko ekitaldiak. Zientziaren Oinarrien Batasunaren ikurtzat […]

Proteomika: Proteinak eta Masa-espektrometria eskutik helduta

2019/03/18

Zientzia eta Teknologiak 50 urte

biokimika biologia ZTF-FCT 50. urteurrena

Miren Josu Omaetxebarria, Nerea Osinalde, Jesusmari Arizmendi eta Jabi Beaskoetxea eta Kerman Aloria Masa-espektrometria (MS) orain 100 urtetik kimikarientzako ohiko teknika izan arren, azken 3 hamarkadetan baino ez da erabili proteinak analizatzeko. Edozein analito MSz analizatu nahi badugu, berau ionizatu […]

Asteon zientzia begi-bistan #246

2019/03/17

Dibulgazioa, Zientzia begi-bistan

astronomia ekologia fisika genetika kimika osasuna

Uxue Razkin Kimika Haragia kozinatzeko arrazoiak hauek dira: seguruagoa da, errazago mamurtzen eta digeritzen da, eta zapore hobea du. Zaporeari dagokionez, haragi gordinak badu, baina aroma eskasak ditu. Aroma eta zaporea benetan garatzeko aldaketa kimikoak gertatu behar izaten dira eta […]

Ezjakintasunaren kartografia #253

2019/03/16

Dibulgazioa, Ezjakintasunaren kartografia

fisika matematika osasuna

Lan eta lan. Lanean zazpi ahalak egiten. Hitzez hitz. Eta horren ondorioz ez bazara hiltzen, depresioa ate joka izango da. José Ramón Alonsok ematen dizkigu argibideak: Karoshi, depression and work hours. Baso-sute handiak matematika erabiliz molda daitezke. Hala ere, sutea […]

Maria Goeppert Mayer (1906-1972): Atomoen geruzen eredua aurkitu zuen emakumea

2019/03/15

Emakumeak zientzian, Kolaborazioak

emakumeak fisika nobel_sariak

Uxue Razkin Wolfgang Paulik Tipularen emakumea deitu zion behin Maria Goeppert Mayerri. Harrezkero, denek hala gogoratzen dute fisikaria. Goitizenek luzaroan iraun ohi dute, batzuetan izenak baino gehiago, askotan nahi baino usuago. Kasu honetan, ezizen horren atzean azalpen zientifiko bat dago […]

Esploratu gabe dauden lurraldeak kartografiatzen: masa-espektrometria bidezko irudia

2019/03/14

Zientzia eta Teknologiak 50 urte

biologia kimika ZTF-FCT 50. urteurrena

José Antonio Fernández Masa-espektrometria teknika analitiko ahaltsu bat da, molekulak identifikatzea ahalbidetzen duena haien masatik abiatuta. Masa-espektrometria erabili ahal izateko, lagina, dagoen egoeran dagoela ere, kaltegabe transferitu eta elektrikoki kargatu behar da gas fasera. Noski, definizio horretan supersinplifikatuta daude teknikaren […]

Izar-hautsa ez ezik, asteroide-ura ere bagara

2019/03/13

Dibulgazioa, Kolaborazioak

astronomia geologia kimika

Juanma Gallego Kondrito karbonatodun izeneko meteoritoen azterketan abiatuta, asteroideek ura Lurrera ekarri zuteneko teoria berretsi dute ikertzaileek. Bidean dauden espazio misioek ere uraren jatorria argitu nahi dute. Ezinezkoa da eguzki-sistemaren jatorrietara bueltatzea, gure gertueneko planetak eta geure etxea bera den […]

Kimika sukaldean: haragia (eta III). Kozinatutako haragia

2019/03/12

Dibulgazioa, Kolaborazioak

elikagaiak kimika osasuna

Josu Lopez-Gazpio Haragi gordinaren kolorearen arrazoia azaldu ondoren eta muskulua haragi nola bilakatzen den ikasi ondoren, kozinatutako haragiaren sekretuak azaleratuko ditugu. Azken pausoaren kimikan sartuko gara bete-betean. Zein desberdina den harategian erositako txuleta eta platerean patata frijituekin batera jaten duguna […]

Iranzu Laura Guede: “Erdi Aroko biztanleria orokorrean, elikadurari begira orojalea zela ikusi dugu” #Zientzialari (111)

2019/03/11

Dibulgazioa, Zientzialari

bideoak geologia kimika zientzialariak

Teknologien aurrerapenek, antzinako gizakien bizimoduen berri izateko metodoak ekarri dizkigu. Zehazki izaki bizidunen hezurretan eta hortzetan neurtutako isotopo egonkor desberdinak ezagutzeko aukera. Isotopo hauen bidez, antzinako gizakien elikadura eta mugikortasun ereduak eraikitzea ahalbidetzen du. Izan ere “jaten duguna gara”. Erdi […]
AurrekoaHurrengoa
  • 1
  • …
  • 220
  • 221
  • 222
  • …
  • 421

Harpidetu e-mail bidez

Eskerrik asko!

Ondo batu zara harpidedun zerrendara.

Hurrengo ekitaldiak

Bilbo Zientzia Plaza 2025

Aurten ere, Bilbo zientzia-dibulgazioaren hiriburu bilakatuko da irailean.17tik 30era, zientzia protagonista izango duten hitzaldiekin, erakusketekin, tailerrekin eta ikuskizunekin itzuliko baita Bilbo Zientzia Plaza (BZP). Zortzigarren edizio honetako plater nagusia Naukas Bilbao izango da, aurten bere 15. urteurrena ospatuko duena eta Euskalduna Bilbao zientziaz eta umorez beteko duena irailaren 19an eta…
2025ko irailaren 17a — 2025ko irailaren 30a
Bidebarrieta Kulturgunea, Bizkaia Aretoa - EHU eta Euskalduna Bilbao
Bilbo

Azken artikuluak

  1. Adimen artifiziala eguraldiaz haragoko iragarpenetarako
  2. Zergatik interesatzen zaizkie ikertzaileei hizkuntza eredu txikiak?
  3. Asteon zientzia begi-bistan #539
  4. Ezjakintasunaren kartografia #547
  5. Bakterio ahaldunak? Antibiotikoekiko erresistentzia garatu duten bakterioak

Kategoriak

  • Animalien aferak(119)
  • Argitalpenak(362)
  • COVID19(28)
  • Dibulgazioa(3211)
  • Zientzia eta Teknologiak 50 urte(23)
  • Dozena erdi ariketa eta datu interesgarri(92)
  • EHUko ikerketa(390)
  • Ekitaldiak(58)
  • Emakumeak zientzian(297)
  • Eta?(12)
  • Ezjakintasunaren kartografia(534)
  • Gazte-galderak(6)
  • Gaztezulotik(12)
  • Gogo Elebiduna(10)
  • Ikasleen begietatik(16)
  • KF-FQ 50. urteurrena(3)
  • Kiñuren begirada(32)
  • Maiz egiten diren galderak(13)
  • Quanta Magazine(46)
  • Tokian tokiko(20)
  • Zientzia begi-bistan(541)
  • Zientzialari(179)
  • Zientziaren historia(93)

Etiketak

animaliak antropologia argitalpenak arkeologia artikuluen bilduma astrofisika astronomia bideoak biokimika biologia eboluzioa Ekaia aldizkaria ekologia ekonomia emakumeak filosofia fisika genetika geologia historia hizkuntzalaritza ikerketa informatika ingeniaritza ingurumena itsasoa kimika klima-aldaketa laburpena mapping_ignorance matematika materialak medikuntza mikrobiologia neurologia neurozientzia osasuna paleontologia psikologia soziologia teknologia zientzia zientzialariak zientziaren_historia zoologia

Beste proiektu batzuk

Cuaderno de Cultura Científica

Los árboles de la memoria

Cuando recordamos el argumento de una película, solemos resumirlo en unas pocas frases: la trama principal, un par de giros [...]
Los árboles de la memoria

Mujeres con ciencia

Susan Fenimore Cooper, la precursora de Thoureau y Darwin

La vida y obra de la escritora y naturalista Susan Fenimore Cooper es un compendio de contradicciones, entre la literatura, [...]
Susan Fenimore Cooper, la precursora de Thoureau y Darwin

Mapping Ignorance

Mitigating health risks through targeted microbial interventions

Author: Igor Baroja-Careaga, PhD, researcher in Molecular Biology, Esneki Zentroa (Leartiker S.COOP) Biogenic amines (BAs) are nitrogenous compounds formed primarily by [...]
Mitigating health risks through targeted microbial interventions

Informazioa

Zientzia Kaiera

Zientzia Kaiera

Guneko orrialdeak:

  • Kultura Zientifikoko Katedra
  • Zientzia Kaiera
  • Harremanetan Jarri

Jarrai gaitzazu:

  • Bluesky
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS

Argitaratzailea:

Kultura Zientifikoko Katedra
Kultura Zientifikoko Katedra
Euskampus Fundazioa
Euskampus Fundazioa

Babeslea:

Eusko Jaurlaritza - Lehendakaritza
Eusko Jaurlaritza - Lehendakaritza

UPV/EHUren Kultura Zientifikoko Katedraren bloga — ISSN 2445-3897 — Bilbon editatua

© 2025 Zientzia Kaiera bloga Aitortu-EzKomertziala-LanEratorririkGabe 4.0 Nazioartekoa Baimen baten mende dago

BlueskyTelegramMastodon