Zientzia Kaiera — Kultura Zientifikoko Katedra

Kultura Zientifikoko Katedra

Zientzia Kaiera
  • Hasiera
  • Kultura Zientifikoko Katedra
  • Zientzia Kaiera
  • Harpidetu buletinera
  • Harremanetan Jarri

Irensteko zailtasuna duten gaixoei jatea erraztuko dien loditzailearen bila

2019/11/25

Dibulgazioa, EHUko ikerketa

elikagaiak osasuna

Disfagia elikagaiak irensteko zailtasuna da eta kasu batzuetan zailtasun honek mina eragiten du eta irenstea galarazten du. Disfagia edozein adinetan eman daiteken gaitza da baina ohikoagoa da adinekoetan eta gaixotasun neurodegeneratiboak dituztenen artean. UPV/EHUko Testura Analizatzeko Laborategiak (LaTEX) hamar urte […]

Asteon zientzia begi-bistan #278

2019/11/24

Dibulgazioa, Zientzia begi-bistan

biologia ekologia fisika medikuntza teknologia

Uxue Razkin Osasuna Badirudi lo egiten dugunean, gure gorputza ere gelditu egiten dela. Bada, jakina da hainbat prozesu garrantzitsu gertatzen direla lo gauden bitartean. Horietako bat da hezur-ehunak berritzen direla. Ikerketa batean ondorioztatu dute lo gutxiegi egiteak hezurren mineral-dentsitatea txikitzen […]

Ezjakintasunaren kartografia #285

2019/11/23

Dibulgazioa, Ezjakintasunaren kartografia

biomedikuntza fisika osasuna

Biokimikariak, antza, psikiatrak lanik gabe uztekotan dira. Hurrengo pausua izango ei da, adimen artifizialak biokimikariak lanik gabe uztea. Baina gauza bakoitza bere denboran. Momentuz ikus dezagun Rosa Garcia-Verdugok azaltzen diguna: A biomarker in hair could help diagnose schizophrenia. Einsteinek, Alessandro […]

Ainara Sangroniz: “Estrategia desberdinak erabiltzen ditugu polimero biodegradagarrien malgutasuna hobetzeko” #Zientzialari (126)

2019/11/22

Dibulgazioa, Zientzialari

bideoak kimika polimeroak

Ontzigintza beharrezkoa da elikagaien kalitatea zein segurtasuna bermatzeko eta produktuen biziraupena areagotzeko. Sektore horretan polimeroak edo plastikoak dira gehien erabiltzen diren materialak; besteak beste, merkeak eta arinak direlako eta erraz prozesatzen direlako. Nolanahi ere, material horiek badituzte zenbait desabantaila. Ainara […]

Behi-haragiaren samurtasuna aztergai

2019/11/21

Argitalpenak, Dibulgazioa

biokimika biologia elikagaiak

Lorea R. Beldarrain, Noelia Aldai, Miguel Angel Sentandreu Samurtasuna behi-haragian gehien balioesten den ezaugarri organoleptikoen artean dago, urtsutasunarekin, zaporearekin eta kolorearekin batera. Izan ere, samurtasun ezegokia kontsumitzaileak produktua berriz ez erosteko arrazoi nagusietakoa da. Produktuaren ezaugarri hau animaliaren bizitzarekin eta […]

Saguzarrak: izurriteen aurkako aliatu ustekabeak

2019/11/20

Dibulgazioa, Kolaborazioak

biologia

Juanma Gallego Iberiar penintsulako saguzarren elikadura aztertzean, biologoek ikusi dute sarri izurrite bihurtzen den pinu-beldarraren kontrolean ardura garrantzitsua dutela ugaztun gautar txiki hauek. Baso-kudeaketetarako estrategiak diseinatzerakoan hau kontuan hartzeko modukoa dela uste dute. Gaua gauekoentzat eta eguna egunekoentzat. Euskal mitologian […]

Intimitate genetikorik gabe

2019/11/19

Dibulgazioa, Kolaborazioak

genetika

Lagin biologiko ñimiño batetik atera daitekeen informazio genetikoaren eta, batik bat, informazio hori jendaurrean ezagutarazi daitekeen moduaren aldean, paparazziek ospetsuei hartzen dizkieten irudiak ume jolasa dira. Imajinatzen duzue? Angelina Joliek bular biak erauzteko ebakuntza kirurgikoak egin zituen, kausa genetikoak tarteko […]

Ibaiak, biodibertsitate galera handia bizi duten ekosistemak

2019/11/18

Dibulgazioa, EHUko ikerketa

ekologia ibaiak klima-aldaketa

UPV/EHUko Landareen Biologia eta Ekologia Saileko Ibaien Ekologia taldeko ikerketa batek erakutsi du ibaiertzetako basoek bizi dituzten aldaketek biodibertsitatea narriatzea eta galtzea eragiten dutela. Horrez gain, ekosistemak askotariko komunitate konplexuak izatetik espezie batez edo gutxi batzuez osatuta egotera pasatu dira […]

Asteon zientzia begi-bistan #277

2019/11/17

Dibulgazioa, Zientzia begi-bistan

arkeologia eboluzioa fisika neurozientzia osasuna psikolinguistika

Uxue Razkin Osasuna Oro har, mundu mailan gizakien pisuaren indizea gora egiten ari da. Zergatik jaten ditugu osasuntsuak ez diren elikagaiak? Badirudi galdera horri erantzun nahi izan diola María Elena Pérez Ochoak, Basque Culinary Centerreko irakasleak bere tesiaren bidez. Bere […]

Ezjakintasunaren kartografia #284

2019/11/16

Dibulgazioa, Ezjakintasunaren kartografia

filosofia fisika hezkuntza robotika

Zertarako estudiatu irakasten dena ez bada ikasten? Zertarako estudiatu ikasten dena ez bada erabiltzen? Zertarako estudiatu unibertsitateko tituluak bakarrik gaitasunak erakusten baditu eta ez trebetasunak? Galdera hauek laburbiltzen dute Brian Caplanek erakusten duen tesia “ The Case against Education ” […]
AurrekoaHurrengoa
  • 1
  • …
  • 208
  • 209
  • 210
  • …
  • 433

Harpidetu e-mail bidez

Eskerrik asko!

Ondo batu zara harpidedun zerrendara.

Hurrengo ekitaldiak

Lan-prekarietatearen eta osasun mentalaren arteko lotura

Baldintzapen biologikoetatik haratago, faktore sozialek zerikusi handia dute gure osasunean. Osasunaren gizarte determinatzaile bezala ezagutzen diren faktore horien artean ordaindutako lanak berebiziko garrantzia du, herritar gehienen biziraupenerako bitarteko nagusia izateaz gain, nortasunaren eta gizarte-onarpenaren iturri ere badelako. Lan-baldintzek okerrera egiten dutenean, lanak funtzio horiek betetzeko gaitasuna gal dezake eta arrisku…
2025ko azaroaren 7a
Bizenta Mogel Biblioteka
Komentukalea, 8., Durango

Azken artikuluak

  1. Medikuntza birsortzaileari lotutako kornea birsortzeko konponbideak
  2. María Ángeles García-Ferrero: matematikak, gorputz baten barrualdea modu ez-inbaditzaile eta ez-suntsitzailean ezagutzeko bidea
  3. Lucy
  4. Kiñuren begirada: X izpiak
  5. Stanisława Nikodym, topologo ia ezezaguna

Kategoriak

  • Animalien aferak(119)
  • Argitalpenak(382)
  • COVID19(28)
  • Dibulgazioa(3279)
  • Zientzia eta Teknologiak 50 urte(23)
  • Dozena erdi ariketa eta datu interesgarri(99)
  • EHUko ikerketa(397)
  • Ekitaldiak(59)
  • Emakumeak zientzian(307)
  • Eta?(12)
  • Ezjakintasunaren kartografia(538)
  • Gazte-galderak(9)
  • Gaztezulotik(18)
  • Gogo Elebiduna(10)
  • Ikasleen begietatik(16)
  • Ikertzen dut(8)
  • KF-FQ 50. urteurrena(3)
  • Kiñuren begirada(35)
  • Maiz egiten diren galderak(13)
  • Quanta Magazine(49)
  • Tokian tokiko(20)
  • Zergatik gertatzen dira gauzak?(5)
  • Zientzia begi-bistan(545)
  • Zientzialari(179)
  • Zientziaren historia(101)

Etiketak

adimen_artifiziala animaliak antropologia argitalpenak arkeologia artikuluen bilduma astrofisika astronomia bideoak biokimika biologia eboluzioa Ekaia aldizkaria ekologia ekonomia emakumeak filosofia fisika genetika geologia historia hizkuntzalaritza ikerketa informatika ingeniaritza ingurumena itsasoa kimika klima-aldaketa laburpena mapping_ignorance matematika materialak medikuntza mikrobiologia neurologia neurozientzia osasuna paleontologia psikologia soziologia teknologia zientzia zientzialariak zoologia

Beste proiektu batzuk

Cuaderno de Cultura Científica

Atracción (electroestática) fatal

En una entrega anterior de esta sección describíamos la curiosa estrategia del nematodo Caenorhabditis elegans para dispersarse en el medio. [...]
Atracción (electroestática) fatal

Mujeres con ciencia

La nanotecnología, un campo multidisciplinar

La nanotecnología es un campo profundamente multidisciplinar, que integra física e ingeniería nanofotónica, química, biotecnología, y aspectos de medicina y [...]
La nanotecnología, un campo multidisciplinar

Mapping Ignorance

Why do giraffes have such long legs?

Authors: Roger S. Seymour, Professor Emeritus of Physiology, University of Adelaide and Edward Snelling, Faculty of Veterinary Science, University of [...]
Why do giraffes have such long legs?

Informazioa

Zientzia Kaiera

Zientzia Kaiera

Guneko orrialdeak:

  • Kultura Zientifikoko Katedra
  • Zientzia Kaiera
  • Harremanetan Jarri

Jarrai gaitzazu:

  • Bluesky
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS

Argitaratzailea:

Kultura Zientifikoko Katedra
Kultura Zientifikoko Katedra
Euskampus Fundazioa
Euskampus Fundazioa

Babeslea:

Eusko Jaurlaritza - Lehendakaritza
Eusko Jaurlaritza - Lehendakaritza

UPV/EHUren Kultura Zientifikoko Katedraren bloga — ISSN 2445-3897 — Bilbon editatua

© 2025 Zientzia Kaiera bloga Aitortu-EzKomertziala-LanEratorririkGabe 4.0 Nazioartekoa Baimen baten mende dago

BlueskyTelegramMastodon