EHUko ikerketa
Kategorien artxiboa 359 artikulu
Asier Aranzabal Maiztegui, UPV/EHUko Ingeniaritza Kimikoko Termotekniako irakaslea da eta IKD, ikaskuntza kooperatiboaren eta dinamikoaren eredua, ezarri zuen haren irakasgaian 2002 eta 2005 artean lortutako emaitza akademikoen analisi kritikoa egin ondoren. Asier Aranzabal irakasleak haren ikasleek buruz ikasteko estrategiak erabiltzen […]
Giro tenperaturan funtzionatzen duen supereroalearen bila
2014ko abenduan DIPCko ikertzailea den Ion Errea fisikariak eta haren lankideek sorpresa bat izan zuten hainbat esperimentu egin ondoren. Tenperatura oso altuko supereroale bat aurkitu zuten fisikariek, azido sulfhidrikoa presiopean jarrita. Orain, presio altuko hidrogeno sulfuroan aurkitutako supereroankortasun errekorra hura […]
Gainpisuak eta arnasketa arazoek eragina dute loaren apnean
Zurrungekin lotzen dugu beti loaren apnea, baina ez du zertan hala izan behar. Loaren apnea-sindromea da loaldian izaten den arnas asaldura ohikoena. Apnea dutenek lotan daudela arnas gelditzea jasaten dute, goiko airebideen kolapsoarengatik. Gelditze horiek gutxitu egiten dute pazientearen odoleko […]
Ikaskuntza erdipresentziala, etxea ikasgela bihurtzen duen sistema
Onlineko irakaskuntza eta konbentzionala elkarrekin konbinatzen ditu irakaskuntza konbinatuak edo erdipresentzialak. Gero eta gehiago ikusten ditugu erdipresentzialak diren ikastaro, master edota ikasketak iragarrita. Izan ere, aurreikuspenen arabera, ikaskuntza-mota hau hezkuntza-alor guztietara zabalduko da. Hau kontuan izanik, emaitzak plazaratu berri dituen […]
Letxuga berdeak eta gorriak, osasuntsuak baina desberdinak
Euskal Autonomia Erkidegoan landareak dira hirugarren elikagai kontsumituenak, frutaren eta esnekien atzetik. Landareen artean, berriz, tomatea da gehien kontsumitzen dena. Egunean herritar bakoitzak 60 bat gramo tomate kontsumitzen ditu batez besteko. Tomateaz gain, letxuga edo uraza dieta mediterraneoaren ezinbesteko elikagaietako […]
Landare bizitzaren irudikapena haurren marrazki eta koloreetan
Koloreak dira haurren marrazkien ezaugarri nabarmenenetariko bat. Hori dela eta, José Domingo Villarroel biologo eta ikertzaileak ikertu du 4 eta 7 urte arteko haurrek nola erabiltzen dituzten koloreak, bai eta mundua irudikatzeko marrazten dituzten elementu piktorikoak eta eremua bera ere […]
Zergatik du azalak kolore argia edo iluna?
Udaberria hasi berri dugu eta gehienok eguzkiaren zain gaude, ala ez? Neguaren ostean argi-izpien berotasuna gogoz hartzen dugu. Beroa ez ezik, eguzkiaren argi-izpiek gure azalari ematen dioten kolore beltzarana ere estimuan dugu azal argiko gehienok. Baina tonu iluna desagertzen joango […]
TTS Aholab aplikazioa: ahotsa galdu dutenen hitzaren hotsa
Hitz egiteko ezintasunak dituzten pertsonek hainbat tresna dituzte testua audio bihurtzeko, baina zerbitzu horiek erabiltzen dituzten ahotsak generikoak izaten dira eta sarri ez datoz bat erabiltzen dituen pertsonaren nortasunarekin edo adinarekin. Horregatik, UPV/EHUko Bilboko Ingeniaritzako Goi Eskola Teknikoko Aholab ikerketa-taldeak […]
Pediatriako larrialdien arloko arrisku-mapa
Pazientearen segurtasunak arreta berezia eskatzen du osasunaren arloan, oro har, eta, batez ere, pediatrian. Pediatriako larrialdi-zerbitzu bateko arriskuak mapa batean ezarriz gero, errazago identifika daitezke arriskuak, eta asistentziaren kalitatea hobetzen lagundu dezake. Larrialdi-zerbitzuetako pazienteen segurtasuna era batera edo bestera arriskuan […]
Tomateak, lurreko kutsatzaile metalikoetatik salbu
Euskal Autonomia Erkidegoan landareak dira hirugarren elikagai kontsumituenak, frutaren eta esnekien atzetik. Landareen artean, berriz, tomatea da gehien kontsumitzen dena. Egunean herritar bakoitzak 60 bat gramo tomate kontsumitzen ditu batez besteko. Aipatutako kontsumoa kontuan izanik, giza osasunerako kaltegarria izan daiteke […]